Street Art

Is een kunstvorm gerelateerd aan de graffiti beweging. 
Onder Street Art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg, die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Street Art komt voor in de vorm van stickers, zeefdruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden en muurschilderingen vallen hieronder.

Het grote verschil tussen Graffiti en andere Street Art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat. 
Bij Street Art is de afbeeldingen en de boodschap erachter veelal belangrijker. 
Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor Street Art de originaliteit en uitdrukkingskracht.
Veel makers van deze Art vorm werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Het verschijnsel is ontstaan in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. Het werd destijds gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren ’90. 

Inmiddels hebben sommige straatkunstenaars internationale waardering gekregen voor hun werk en zijn overgestapt van
Street Art naar de mainstream kunstwereld.
Keith Haring was een van de eersten artiesten die rond de jaren 1980 hierin het voortouw genomen heeft.

Traditionele graffiti en Street-Art motieven worden ook steeds meer gebruikt in mainstream advertenties. Veel kunstenaars hebben werk gekregen als grafisch ontwerper.

Zo heeft graffitikunstenaar Eric Haze ontwerpen gemaakt voor musici als de Beastie Boys & Public Enemy. De straatposters van Shepard Fairey‘s over toenmalige presidentskandidaat Barack Obama zijn zelfs na enige bewerking gebruikt in de verkiezingscampagne.

Street Art heeft de laatste jaren flink aan artistieke erkenning gewonnen. Dit is meetbaar aan o.a. de status van Banksy en andere kunstenaars. In vele steden is hun art een bezienswaardigheid en toeristische attractie geworden.

Sailor-kisses-girl

Pop Art

Popart is een stroming dat valt onder de moderne kunst.
Deze kunststroming is tegelijkertijd, maar los van elkaar, ontstaan in het midden van de jaren vijftig in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

De naam is een afkorting, geïntroduceerd door de Britse criticus Lawrence Alloway. Hij maakte deel uit van een groep kunstenaars, architecten en critici, genaamd: The Independent Group. Zij ontmoetten elkaar in het Institute of Contemporary Art in Londen. 
Alloway gebruikte de term in 1949 als afkorting van het begrip Popular Mass Culture, dit is alles wat tot geïndustrialiseerde massacultuur behoort. Haar hoogtijdagen beleefde in de kunstvorm in de jaren zestig van de 20e eeuw.

Popart was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De Popart zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme. Het hyperserieuze en -conceptuele karakter van de abstracte kunststroming was de ideale voedingsbodem voor deze reactionaire beweging.

Omdat kunstenaars van het abstract expressionisme het museum zagen als de ideale elitaire plek voor hun kunstwerken, was de logische reactie dat de popart de kunst naar de mensen wilde brengen. Daarmee stond de popartbeweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere popartkunstenaars speelde de ironie een grote rol in hun werk.

Pop-Art-cartoon

Popart is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en
triviale voorwerpen.  Het doel van veel popartwerken is op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Thema’s van de popart zijn vaak ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. 

Voorbeelden hiervan zijn: afbeeldingen van bekende beroemdheden zoals Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mohammed Ali. Of consumptiegoederen in de vorm van soepblikken, colaflessen en zelfs tot aan luxe merken Chanel & Louis Vuitton zijn slechts enkele onderwerpen die vaak afgebeeld worden in deze kunstvorm.

Gallery

Bekijk onze Collectie

Artiesten

Maak kennis met onze Artiesten

Contact

Heb je vragen, of wil je deelnemen aan U.A.C.